Bovenlader wasmachine: klinkt handig, maar is het wat?

Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in elk huishouden. Maar met zoveel verschillende types op de markt, kan het kiezen van de juiste wasmachine een flinke uitdaging zijn. Bovenlader wasmachines worden steeds populairder, maar zijn ze echt de beste keuze voor iedereen? In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van bovenladers in detail, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Voordelen van een bovenlader wasmachine.

  • Gemakkelijker vullen en leeghalen.

Omdat je de was aan de bovenkant in je wasmachine stopt en eruit haalt, hoef je niet diep te bukken. Niet op de knietjes de was erin duwen dus, maar gewoon staand zonder al te veel moeite. 

  • Minder rugbelasting.
    Doordat je niet diep hoeft te bukken, is er minder druk op je rug. Dat is heel handig voor mensen met rugklachten, artritis, of andere lichamelijke beperkingen. Je rug en gewrichten worden minder belast – ook fijn als je geen last hebt natuurlijk. 

  • Ruimtebesparend
    Bovenladers zijn over het algemeen smaller dan voorlader wasmachines. Dit maakt ze ideaal voor kleine badkamers of keukens waar niet zoveel ruimte is. Je kunt optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte, zonder dat je wasmachine te veel in de weg staat.

  • Veiligheid.
    Bovenladers hebben vaak een kinderslot op de vulopening. Dit voorkomt dat kinderen de machine per ongeluk openen en zichzelf bezeren

Nadelen van een bovenlader wasmachine

  • Hoger energieverbruik
    Bovenladers verbruiken over het algemeen meer energie dan voorladers. Ze hebben namelijk meestal meer water nodig om de trommel te vullen. De energiekosten kunnen hierdoor hoger uitvallen, maar er zijn zeker ook bovenladers met energielabel A te koop.

  • Minder capaciteit
    Bovenlader wasmachines hebben meestal een kleinere trommel dan voorladers. Dit betekent dat je minder wasgoed in één keer kunt wassen. Als je een groot gezin hebt of gewoon veel wast, kan dat onhandig zijn. 

  • Niet geschikt voor inbouw
    Bovenladers zijn niet geschikt om in te bouwen in een keuken of badkamer. De klep zit bovenop, dus je kan er geen keukenblad overheen plaatsen of iets bovenop zetten. 

  • Moeilijker te reinigen 

Op de rubberen rand van de vulopening kan schimmel en vuil ontstaan, waardoor deze moeilijker te reinigen is dan de deur van een voorlader. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk voor de hygiëne en voorkomt vieze geurtjes.

  • Wateroverlast
    Sommige gebruikers melden vaker last te hebben van wateroverlast met bovenladers dan met voorladers. Dit kan komen door overvullen, een defecte machine of gebruikersfouten.

Bovenlader vs. voorlader: een snelle vergelijking

Naast de voordelen en nadelen die hierboven zijn genoemd, zijn er nog enkele andere dingen waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen tussen een bovenlader en een voorlader:

  • Prijs: bovenladers zijn doorgaans goedkoper dan voorladers met vergelijkbare functies.
  • Bediening: bovenladers zijn over het algemeen eenvoudiger te bedienen dan voorladers, met minder knoppen en functies.
  • Geluid: bovenladers zijn vaak stiller dan voorladers tijdens het centrifugeren.

Welke type is geschikt voor jou?

De keuze tussen een bovenlader en een voorlader hangt af van jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Bovenladers zijn een goede keuze voor mensen met rugklachten, die in een kleiner wonen, of die een eenvoudige en gebruiksvriendelijke machine willen. Voorladers zijn dan weer een betere optie voor wie een hoge capaciteit, energiezuinigheid en een inbouwmogelijkheid wil. De beschikbare ruimte is voor de meeste mensen het grootste voordeel van een bovenlader wasmachine.

Tips voor het kopen van een bovenlader wasmachine

  • Bepaal je budget: hoeveel wil je uitgeven aan een nieuwe wasmachine?
  • Bepaal de gewenste capaciteit: hoeveel wasgoed wil je in één keer kunnen wassen?

Bekijk alle beschikbare bovenlader wasmachines hier.

Foto credits: No Revisions via Unsplash

Gerelateerde berichten